Arap Kültürü Hakkında Bilmediğiniz 10 Şey

Her ülkenin kendine has kültürü vardır. Zamanla bu kültür, modern hayatın içinde değişim gösterir. Ancak alışkanların nedeni uzun yıllar boyunca sorgulanmaz. Süregelen kültür gelecek nesillere de bir şekilde aktarılır. Arap kültürü bu anlamda değişimlere çok uğramış bir kültür profilini içerir. Son 500 yılda biraz daha yerini korusa bile görünen odur ki gelecek yıllarda değişmesi muhtemel bir yapıya sahiptir.

Arap yarım adasında iş yapmak bu kültürü ve insanlarını tanımak açısından önemlidir. Bu açıdan size kısaca Arap kültürü hakkında bilmeniz gereken 10 şey hakkında kısaca bilgi vereceğiz.

İslam Öncesi Arap Kültürü

1000 yıl kadar önce İslam tarihine bakıldığında birçok bilim adamı, edebiyatçı, hekim ve sanatçının Arap kökenli olduğu bilinmektedir. İbn-i Sina, Farabi, Ömer Hayyam, Al Battani, İbn-i Rüşd ilk akla gelen isimler olabilir. Arap kültürü geçmişten gelen çok büyük bir sentez içerir. Geçmişte çok ünlü bilim insanlarına ev sahibi yapmış bu kültür, göründüğünden daha derindir.

Arapça Dili

Arap kültürüne bakınca aslında dilinin de kendine özgü olduğunu söyleyebiliriz. Sağdan sola yazılışı ve diğer dillere olan katkısıyla Arapça, Ortadoğu da ve dünyada etkin, baskın ve zengin bir dildir. Özellikle soldan sağa yazılması onu diğer dillerden ayıran en büyük özelliğidir. Bu açıdan batı dilleri ile uyumu bazen zor olabilir.

Arap Kültüründe Oruç Zamanı

Araplar, Müslüman toplumlardır ve yılın 30 günü ramazan ayında oruç ibadetinde bulunurlar. Bu İslam din kültürünün nefse olan yansımasıdır. Din, Arap yarımadasında iş hayatından sosyal hayata kadar her şeyi etkiler. Oruç tutulan ramazan ayında kimi şirketler gündüz saatlerinde kapanır ve akşam ve serinlik saatlerinde toplantı ve mesailer organize edilir.

Arap İş Dünyasında Aracılık

Eğer Arap bir iş adamı ile görüşme halindeyseniz ve aracılık yapılan bir satınalma yetkilisi, satış yetkilisi ile temastaysanız bu iş sürecinde hediyeleşmek ve hediye takdimi çok doğal karşılanır. Bu durum bölgenin iş kültürlerinin bir parçası haline gelmiştir.

Arap Kültüründe Hijyen

Arap kültüründe Müslüman halk abdeste önem verir. Elle yeme kültürü her daim temizliğin gerektiği anlayışındandır. Hijyen için el ve kollar dirseğe kadar yıkanmalıdır. En çok rastlanılan yeme kültüründeki anlayış ise gece geç saatlerde bile yemek yemeyi tercih etmeleridir. 

Arap Yarımadası ve Büyük Ortadoğu 

Arap ülkeleri, global iş dünyasının önem verdiği bir bölgedir. MENA bölgesi olarak geçen bölge Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsamaktadır. 

Arap Kültüründe Kadın

Arap kültüründe ailenin başı erkektir ve toplum olarak da kadınlar, erkekler kadar özgürlük ve haklardan faydalanamazlar. Kıdemli bir kadının itibarı, kadının o mekâna girdiğinde ayağa kalkan erkeklerin saygısından anlaşılabilir. Batılı giyinen Müslüman toplum saygı geleneğinden başını örter.

Arap Kültüründe Yemek

İslam inancındaki Araplar domuz eti yemezler ve etleri helal kesilmiş olarak tercih ederler. Misafirperverlik önemlidir ve ikramların reddedilmesini istemezler. Alkol tüketmez ve çoğunlukla çay içerler. Fas’ta bu nane çayı olarak da öne çıkar.

Fotoğraf Çekmek

Araplarla fotoğraf çektirmeden önce izin istemekte fayda vardır. Kimi zaman yanlış anlaşılabilirsiniz.

Arap Lehçe Farkı

Arap toplumlarıyla iş yapıyorsanız mutlaka Arapça bilen bir tercüman ile çalışmanızda fayda vardır. Lehçe farkından ötürü bulunduğunuz yere hakim bir tercüman ile çalışabilirsiniz. Toplantı esnasında fazla konu çeşitliliğine girmeden tek konu üzerinde fikir alışverişi Arap iş adamlarının tercihidir.

50 dilde profesyonel çeviri hizmeti sunan Focus Tercüme Bürosu ile Arapça ve farklı lehçelerinde doğacak ihtiyacınıza çözüm bulabilirsiniz.

Bültene Kayıt Ol!
Tüm Gelişmelerden Haberdar ol!
İlginizi Çekebilir
whatsapp
0216 491 44 88 Bizi Arayın.