Markalar Metaverse Hakkında Neleri Bilmesi Gerekiyor?

Markalar Metaverse Hakkında Neleri Bilmesi Gerekiyor?

Eren Bacanak
27 Apr 2022

Öncelikle bilinmesi gereken metaverse terimlerine bir göz atmamız gerekmektedir. Bunlar:


 NFT: Hakkında çok konuşulan bu kısaltmanın açılımı Non Fongible Token’dir. Varlığını satın alabileceğiniz ya da hissesini satın alabileceğiniz, dijital sanat, VR tabanlı nesneler, avatar kıyafetleri veya benzersiz bir dijital belirteçtir.


o   NFT Real-Estate: Metaverse evrenine yatırım yapılabilen, kiralanabilen, satılabilen fakat takası mümkün olmayan dijital bir ev ya da arsa parçası anlamına gelir. Alıcı bireyler, gayrimenkulün sahibi olduklarını belirten tapu ya da sertifika alırlar. Tabii ki bu aldıkları tapu veya sertifika dijitaldir.


o   Blockchain: Sözleşmelerin, sertifikaların ve yapılan işlemleri dijital defteridir.


o   Cryptoccurency: Bir meta veri deposunda ürün satın almak için tutabileceğiniz dijital para birimidir. Bu para ile yatırım yapabilir, satış yapabilir veya paranızı çevrimiçi şekilde satın alma işlemleri için kullanabilirsiniz. Her dijital olan madeni paranın farklı farklı değerleri vardır. Bunlar arasında en bilinenler şu şekildedir; Bitcoin, Dogecoin ve Ether.


o   Open-source: Tek bir marka veya tek bir varlık tarafından kontrol edilemez. Düzenlemeler için tüm kullanıcılara açıktır. Açık kaynaklı olan metaversiyonlar, dünyanın üzerinde pazarlayan ve bakım yapabilen geliştiriciler tarafından kurulabilir. Ancak belirli olan bir şirkete veya bir şeyler ters giderse müşteri hizmetlerine de sahip olunamayabilir. Fakat genellikle kullanıcılara daha fazla özgürlük tanımaktadırlar.


En Popüler 3 Metaverse


o   Meta Horizon Worlds


Horizon Worlds’ün ücretsiz uygulaması olan Oculus Quest 2’yi yükleyerek, metaverse dünyasına giriş yapabilir ve maceranızı başlatabilirsiniz. Horizon Worlds evrenine giriş yaptığınızda, etkinliklere katılma, oyun oynama ya da etrafta kendi kendinize takılma gibi seçenekler sunulmaktadır. Horizon Worlds evreninde hem çeşitli toplulukların oluşturmuş oldukları ortamda hem de Meta tarafından oluşturulmuş ortamlarda gezebilirsiniz. Bu noktada hatırlatmak isteriz ki, Meta’da kendi alanlarınızı inşa edebilirsiniz. Horizon Worlds’te evren bu kadar özellikle sınırlı değildir. Bu evrende etkileşime girdiğiniz her avatar gerçek bir insana aittir. Bu yüzden Horizon Worlds sosyal ağların VR versiyonu olarak anlatılabilir. Eğer bulunduğunuz ortamda sizi rahatsız eden bir durum ile karşı karşıya kaldıysanız sağ bileğinizde yer alan ana menüden güvenlik butonuna basabilir ve direkt olarak güvenli bölgeye gidebilirsiniz.


o   The Sandbox


The Sandbox; kullanıcılar tarafından yönetilen merkeziyeti bulunmayan bir sanal dünyadır. Oyuncuların dizayn, oyun içi varlıkları satabilme yetkisine sahip olduğu bir dünyadır. Sandbox metaverse, oyun pazarının dinamiklerini değiştirmeye yöneliktir. Yaratıcıları, kullanıcı tarafından oluşturulmuş olan içerik aracılığı ile değer için ödüllendirmeye çalışmış olan birkaç Blockchain tabanlı sanal dünyalardan sadece biridir. Ethereum Blockchain üzerine inşa edilmiştir. The Sandbox kullanıcıları dünya içi sahip olduğu varlıkları paylaşabildiği ve bundan para kazanabildiği ethereum tabanlı meta veri depolu oyun ekosistemidir.


o   Decentraland


Araştırma yapanların erken keşfettiği ve yatırım yapmış olduğu bilinen en popüler metaverselerden biridşr. Geliştiricileri Ari Meilich ve Esteban Ordano’dur. Bu metaverse Arjantin’de yaratılmıştır. Geniş şehirleri NFT gayrimenkullerindeki bulunan milyonlarca dolar ve sanal arazileri ile oldukça dikkat çekmektedir. Gariptir ki, basit bir arama ile de bulabileceğiniz gibi, Decentraland ve diğer metaverselerde NFT arazilerini satma açısından uzmanlaşmış bir çok sanal emlak ajansı bulabilirsiniz.


Adından anlaşılacağı gibi Decentralnd’ın belirli bir merkezi yoktur, yönetici ya da belirli bir sahibinin olmaması gibi. Herkes bu platformda bir profil oluşturabilir. Fakat Horizon World’ün aksine sadece bireysel bilgisayarlar tarafından erişilebilmektedir.


Markalar için Bilinmesi Gereken Erken Fırsatlar:


o   Sanal etkinlikler: Etkinlik yönetmeyi seven bir marka için; konuyla ilgili kullanıcılardan Kripto geliri elde edebilirsiniz. Ve ürününüz veya hizmetiniz için farkındalık yaratabilirsiniz.


o   Gelen Satış ve Ağ Oluşturma: VR ya da metaverse alanında çalışıyorsanız, NFt ürünlerini satarak satışlarınızı arttırabilirsiniz.


o   Influencer ve Topluluk Pazarlaması: Bulunduğunuz metaverse evreninde, ürününüzden rastgele bahsediyorken NFT giysiler giyerek bir grup insanla aynı anda konuşabilirsiniz. Markanızı ya da hizmetlerinizi metaverse evrenine yaymak için avatarlar ile konuşan, meta veri deposunda satış yapan kişilere buna devam etmeleri için ödeme yapabilirsiniz.


o   Markalı oyunlara, Avatar Modasına veya Mekanlara sahip olmak: Bilinirliği yüksek olan markaların NFT olarak satın alınması büyük ölçüde size fayda gösterecektir.  NFT Nedir hakkında bilgi almak için tıklayıp en sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bültene Kayıt Ol!
Tüm Gelişmelerden Haberdar ol!
İlginizi Çekebilir
whatsapp
0216 491 44 88 Bizi Arayın.