Almanya Yurtdışı Borçlanma İçin Gerekli Belgeler

Yurtdışında yaşayan gurbetçilerin, Türkiye’de sigortalı sayılmak için yapması gereken işlemlerin başında yurtdışı borçlanması gelir. Ancak yurtdışı borçlanmanın sağlanabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi, tercümelerinin ilgili makamlara iletilmesi gerekmektedir. Aksi durumda yurtdışı borçlanma sayılmayacaktır. Peki, yurtdışı borçlanması için gerekli evraklar nelerdir? Bu evraklar, sizin yurtdışında çalıştığınızı ve çalıştığınız süreyi net şekilde ifade eden, resmi kurumlardan alınan evraklar olmalıdır. Ayrıca tercüme yapılmış nüshalarının iletilmesi gerekeceği için yeminli tercüme bürolarından destek alınmalıdır.

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Gurbetçilerin, yurtdışında geçirdikleri çalışma sürelerinin Türkiye’de de geçirmiş gibi sayılmasını sağlayan kanuni borçlanma türüne, yurtdışı borçlanması adı verilmektedir. Bu borçlanma türü sayesinde Almanya’da veya farklı ülkelerde yaşayan ve çalışan Türk vatandaşları, çalıştıkları sürelerin karşılığında belirli bir tutarda ödeme yaparak, Türkiye’de de emekli olabilirler. Yurtdışında çalışıldığının belgelenmesi durumunda Türkiye’de emekli olunması mümkün olsa da bunun belgelenmesi gerekir. Tabii ki belgeleri Almanya’dan alarak Türkiye’deki ilgili sigorta kurumuna teslim etmek yeterli olmaz. İlgili evrakların yeminli tercüme desteği alınarak Türkçeye çevrilmesi gerekecektir.

Almanya Yurtdışı Borçlanması Nasıl Yapılır?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olmaya yönelik ilk kanun 1978 yılında çıkarılmış olmasına karşın kanunda bulunan bazı eksiklikler sebebiyle şu an yürürlükte olan kanun çıkarılmıştır. Kanuna göre Almanya ya da diğer ülkelerde yaşayan ve çalışan kişiler, çalıştıkları ve kaldıkları süreleri beyan ettiklerinde, Türkiye’de emekli olabilirler. Tabii ki hangi kuruma başvuru yapacakları, başvurdukları zamana göre değişiklik gösterecektir. Peki, yurtdışı borçlanmasından kimler faydalanabilir? Hangi kuruma başvurabilirler?

·       Yurtdışında çalışmaya başlamadan önce Türkiye’de çalışan ve prim girişi bulunanlar, ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna,

·       İlk prim girişi Türkiye’de olmayan ve yurtdışında gerçekleşen kişiler SGK’ye ve

·       Ev kadınları ise Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurdukları takdirde, yurtdışı borçlanması taleplerini iletebilirler.

Yurtdışı borçlanması şartları çalışma durumu ve ülkeye göre farklılaşacağından, SGK’nin kesin hükümleri dikkate alınmalıdır. Ayrıca talep edilen tüm evraklar da yeminli tercüme bürolarından destek alınarak çevrilmeli ve ilgili kurumlara teslim edilmelidir.


Almanya Yurtdışı Borçlanması Şartları Nelerdir?

Yurtdışında çalışıyorsanız ve çalıştığınız süreyi belgelendirerek, Türkiye’de emekli olmak istiyorsanız, o halde yurtdışı borçlanma kanunundan yararlanabilirsiniz. Bu kanun 1978 yılından itibaren farklı şekillerde karşımıza çıksa da günümüzde değişen yapısıyla yurtdışı borçlanmayı mümkün hale getirmiştir. Ancak 3201 sayılı kanuna göre yurtdışı borçlanması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. İlgili şartlar ise aşağıdaki gibidir:

·       Türk vatandaşı olmak,

·       Kanun tarafından izin verilen niteliklerde yurtdışında çalışmış olmak,

·       Yurtdışında çalışılan süreleri belgelendirmek ve belgeleri ilgili kurumlara yeminli tercümesi yapılarak teslim etmek ve

·       Yurtdışı borçlanması için ilgili kuruma yazılı istekte bulunmak, temel şartlar arasında yer almaktadır.

Yukarıdaki şartları yerine getiriyorsanız ve ilgili şartlara sahipseniz, o halde Almanya yurtdışı borçlanması hakkına sahip olabilirsiniz. Borçlanma sürecinizde sizden istenen belgelerin eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerekir. Ancak öncelikli olarak yurtdışı borçlanması talebinin yazılı olarak iletilmesi gerekir. Ardından istenen belgelerin tercümeleri, ilgili kuruma teslim edilmeli ve sürecin sonuçlanması sağlanmalıdır. İşte bu belgelerin yeminli tercümanlar tarafından çevrilmesi ve kaşelenmesi gerekir. Aksi durumda belgelerde yer alan yanlış veya eksik bir ifade, yurtdışı borçlanması sürecinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

Yurtdışı Borçlanmasına Hangi Süreler Dahildir?

Almanya veya yurtdışı borçlanmasına izin verilen diğer ülkelerde geçirilen her süre, yurtdışı borçlanmasına dahil olmaz. Bunun için kanun tarafından belirlenen nitelikte geçirilen sürelerin belgelendirilmesi gerekir. Bu süreler ise aşağıdaki gibidir:

·       Türk vatandaşı olarak 18 yaşını doldurduktan sonra yurtdışında geçirilen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri,

·       Sigortalılık süreleri dışında kalan işsizlik süreleri ile

·       Ev kadını olarak yurtdışında geçirilen süreler, yurtdışı borçlanmasına dahil edilen süreler arasında yer almaktadır.

Sigortalılık süresi dışında ev kadını olarak geçirilen süre ve işsizlik süreleri de yurtdışı borçlanmasına dahildir. Sigortalılık süresi içerisine sigortalı olarak geçirilmeyen diğer süreler dahil değildir.


Almanya Yurtdışı Borçlanması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Borçlanarak emekli olmak şeklinde de ifade edilen yurtdışı borçlanması, yurtdışında çalıştığınız süreler dikkate alınarak Türkiye’de emekli olmanıza imkan vermektedir. Tabii ki bu haktan yararlanmak için öncelikli olarak ilgili kuruma yazılı başvurunun yapılması gerekir. Bu başvuru elden veya posta yoluyla gerçekleştirilebilir. Daha sonraki süreçte sizden istenen belgelerin temin edilmesi gerekecektir. Bu belgeler ise aşağıdaki gibidir:

·       Almanya’daki Türk Büyükelçiliği, Başkonsolosluk veya Çalışma Ataşeliğinden alınan Hizmet Belgesi,

·       Nüfus Kayıt Örneği,

·       Almanya’da ikamet edilen belediyeden alınan İkamet Belgesi,

·       Vergi Kayıt Belgesi,

·       Herhangi bir sosyal yardım almadığınıza dair belge,

·       SGK Hizmet Dökümü,

·       Ev kadınları için Almanya’ya giriş ve Almanya’dan çıkış tarihlerini belgeleyen Emniyet Müdürlüğü Yazısı,

·       Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,

·       Daha önce Yurtdışı Borçlanması Talebi yapılmışsa Talep Dilekçesi ve SGK’nin cevap yazısı, yurtdışı borçlanması sürecinde gerekli belgeler arasında yer almaktadır.

Yukarıda sınıflandırılan belgeler, Almanya yurtdışı borçlanması için gerekli belgelerdir. Bu belgelerin her biri gerekli şartlara göre temin edilmeli ve çalışma durumunuza göre ilgili sigorta kurumuna iletilmelidir. Belgelerden bazıları Türkçe olmasına karşın bazılarının Almanya’dan alınması gerektiği için dilleri Almanca olacaktır. Bu nedenle Almanca dilindeki belgelerin yeminli tercümanlar tarafından Türkçeye çevrilmesi gerekir. Bunun için Almanca tercüme hizmetinden yararlanarak, hukuki anlamda eksiksiz çevirilere sahip olabilirsiniz.

Günümüzde Almanya’da yaşayan veya çalışan gurbetçilerin en sık ilgilendiği konulardan bir tanesi olan yurtdışı borçlanması, Almanya’da bulunma ve çalışma sürenize göre değişiklik göstermektedir. Bunun için gerekli belgeleri temin ettikten sonra Türk Büyükelçiliği, Başkonsolosluk ve SGK üzerinden detaylı bilgileri de edilebilirsiniz. Çünkü çalışma durumu, sigortalılık süresi, işsizlik süresi, ev hanımlığı vb. unsurlara göre değişen borçlanmalar ortaya çıkacaktır. Ayrıca ilgili belgelerin Almancadan Türkçeye en doğru şekilde çevrilmesi gerekeceği için yeminli tercüme yaptırmanız gereklilik değil zorunluluktur.

Bültene Kayıt Ol!
Tüm Gelişmelerden Haberdar ol!
İlginizi Çekebilir
whatsapp
0216 491 44 88 Bizi Arayın.